Câte femei au devenit laureate ale Premiului Nobel de la începutul secolului XX până în prezent?

05.07.2018 83
Pe parcursul unui secol s-au făcut progrese mici pentru a reduce discrepanțele de gen în știință. În anul 2010, doar 9% din cîștigători erau femei comparativ cu 88% bărbați (restul fiind organizații). Pe parcursul istoriei premiilor, femeile au primit cele mai multe premii pentru Pace și Literatură. A existat o singură femeie cîștigătoare în domeniul Economiei și doar 2 în Fizică.

Viața femeilor și bărbaților în Europa

23.03.2018 365
Există diferenţe mari între vieţile femeilor şi bărbaţilor din Europa, dar există şi similitudini. Această publicaţie digitală Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa – un portret statistic îşi propune să compare femeile şi bărbaţii în vieţile lor de zi cu zi. În acelaşi timp, arată cât de similară sau diferită este viaţa de zi cu zi a femeilor şi bărbaţilor în ţările europene.

De cîți ani e nevoie pentru a elimina decalajele de gen? Paritatea de gen (profilul Republicii Moldova)

13.03.2018 422
După zece ani de progres la nivel global, Paritatea de Gen stagnează în anul 2017. Circa 68% dintre decalajele de gen existente sunt eliminate, domeniile însă în care se înregistrează reduceri ale egalității de gen fiind la locul de muncă și reprezentarea la nivel decizional, conform raportului Forumului Economic Global.

Cum arată portretul statistic al femeilor și bărbaților din Moldova?

06.03.2018 319
În preajma zilei internaționale a femeilor, Biroul Național de Statistică publică Portretul statistic al femeilor și bărbaților în Republica Moldova. Principalele constatări arată că deși femeile au un nivel de instruire mai mare decît al bărbaților, optează mai mult pentru învățămînt superior, ele sunt ocupate în proporție mai mică față de bărbați, cîștigă salarii mai mici și sunt subreprezentate la nivel de luare a deciziilor.

Ziua egalității salariale

21.02.2018 332
Astăzi marcăm „Ziua egalității salariale” (Equal Pay Day), o dată simbolică care semnifică numărul de zile suplimentare pe care o femeie trebuie să le lucreze pentru a câștiga un venit echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul anterior: în prezent, această diferență este de 52 de zile, data de 21 februarie corespunzând celei de a 52-a zi a anului.

Femeile antreprenor, exemple nu excepții

18.12.2017 1.132
Relatare despre experiența personală a violențelor sexuale și chemarea la discuție asupra subiectelor tabu care se referă la violența dintre genuri în India, țara de origine a jurnalistei Meera Vijayann.

Rezoluția 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea discutată în cadrul unei ședințe!

18.12.2017 950
Pe 24 octombrie 2016 a avut loc prima ședință dintre Ministerul Apărării colaborare cu Institutul pentru Securitate Inclusivă (ISI) din Washington și Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO), cu reprezentanții societății civile în contextul implimentării Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind rolul femeilor în asigurarea păcii și securității.

Pentru unele femei cititul este un act de curaj

18.12.2017 943
În țările europene și în spațiul post-sovietic alfabetizarea este asigurată indiferent de sex, totuși în unele țări și chiar regiuni aceasta este disponibilă în special bărbaților, taților, și unor mame. Fotografa Laura Boushnak scoate în evidență exemple de femei curajoase care prin exemple proprii modifică statisticile.

Moldova face un pas istoric în promovarea egalității de gen în politică

18.12.2017 1.017
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în premieră, introducerea cotei de gen de reprezentare minimă de 40 la sută a ambelor sexe pe listele de candidați ale partidelor politice și la formarea Guvernului.

Serviciul public în Moldova: oare e timpul să analizăm corupția prin lentila de gen?

18.12.2017 963
Corupția creează inegalități profunde, pune în pericol oportunitățile și are un impact negativ asupra calității vieții oamenilor și respectării drepturilor omului - aceasta este bine cunoscut de toată lumea. Însă, ceea ce este mai puțin cunoscut este modul în care corupția afectează diferite grupuri de persoane. De exemplu, sunt oare femeile afectate de corupție în mod diferit decât bărbații? Este întrebarea la care am căutat recent un răspuns PNUD Moldova.