Testează-ți cunoștințele despre egalitatea de gen în Moldova!

20.08.2018 132
Vezi cît de bine cunoști situația femeilor și bărbaților din Republica Moldova. UN Women ți-a pregătit un test!

Câte femei au devenit laureate ale Premiului Nobel de la începutul secolului XX până în prezent?

05.07.2018 211
Pe parcursul unui secol s-au făcut progrese mici pentru a reduce discrepanțele de gen în știință. În anul 2010, doar 9% din cîștigători erau femei comparativ cu 88% bărbați (restul fiind organizații). Pe parcursul istoriei premiilor, femeile au primit cele mai multe premii pentru Pace și Literatură. A existat o singură femeie cîștigătoare în domeniul Economiei și doar 2 în Fizică.

Viața femeilor și bărbaților în Europa

23.03.2018 535
Există diferenţe mari între vieţile femeilor şi bărbaţilor din Europa, dar există şi similitudini. Această publicaţie digitală Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa – un portret statistic îşi propune să compare femeile şi bărbaţii în vieţile lor de zi cu zi. În acelaşi timp, arată cât de similară sau diferită este viaţa de zi cu zi a femeilor şi bărbaţilor în ţările europene.

De cîți ani e nevoie pentru a elimina decalajele de gen? Paritatea de gen (profilul Republicii Moldova)

13.03.2018 590
După zece ani de progres la nivel global, Paritatea de Gen stagnează în anul 2017. Circa 68% dintre decalajele de gen existente sunt eliminate, domeniile însă în care se înregistrează reduceri ale egalității de gen fiind la locul de muncă și reprezentarea la nivel decizional, conform raportului Forumului Economic Global.

Cum arată portretul statistic al femeilor și bărbaților din Moldova?

06.03.2018 424
În preajma zilei internaționale a femeilor, Biroul Național de Statistică publică Portretul statistic al femeilor și bărbaților în Republica Moldova. Principalele constatări arată că deși femeile au un nivel de instruire mai mare decît al bărbaților, optează mai mult pentru învățămînt superior, ele sunt ocupate în proporție mai mică față de bărbați, cîștigă salarii mai mici și sunt subreprezentate la nivel de luare a deciziilor.

Ziua egalității salariale

21.02.2018 509
Astăzi marcăm „Ziua egalității salariale” (Equal Pay Day), o dată simbolică care semnifică numărul de zile suplimentare pe care o femeie trebuie să le lucreze pentru a câștiga un venit echivalent cu venitul înregistrat de un bărbat în anul anterior: în prezent, această diferență este de 52 de zile, data de 21 februarie corespunzând celei de a 52-a zi a anului.

Femeile antreprenor, exemple nu excepții

18.12.2017 1.308
Relatare despre experiența personală a violențelor sexuale și chemarea la discuție asupra subiectelor tabu care se referă la violența dintre genuri în India, țara de origine a jurnalistei Meera Vijayann.

Rezoluția 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea discutată în cadrul unei ședințe!

18.12.2017 1.067
Pe 24 octombrie 2016 a avut loc prima ședință dintre Ministerul Apărării colaborare cu Institutul pentru Securitate Inclusivă (ISI) din Washington și Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova (CID NATO), cu reprezentanții societății civile în contextul implimentării Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind rolul femeilor în asigurarea păcii și securității.

Pentru unele femei cititul este un act de curaj

18.12.2017 1.101
În țările europene și în spațiul post-sovietic alfabetizarea este asigurată indiferent de sex, totuși în unele țări și chiar regiuni aceasta este disponibilă în special bărbaților, taților, și unor mame. Fotografa Laura Boushnak scoate în evidență exemple de femei curajoase care prin exemple proprii modifică statisticile.

Moldova face un pas istoric în promovarea egalității de gen în politică

18.12.2017 1.142
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în premieră, introducerea cotei de gen de reprezentare minimă de 40 la sută a ambelor sexe pe listele de candidați ale partidelor politice și la formarea Guvernului.